27. maalis, 2018

Some ja klikkaukset

Palaan vielä Sosiaalisen median ilmiöön nimeltä Facebook, - ja muu sometus.  On selvää, että suurimman syyllistäminen on helppoa, ja joillekin jopa hauskaa huvia. Täytyy sanoa, että länsimaissa asiat ovat hyvin. 

Kun mietitään heikommassa asemassa olevia ihmisiä ja maita, jotka ovat liittyneet esimerkiksi Faceen. Tuntuu todella kohtuuttomalta mittasuhteelta, kun miettii Afrikan, Intian, Bangladeshin ynnämuiden valtioiden ja maanosien ongelmia. Miljoonat, kymmenet miljoonat, jopa sadat miljoonat ihmiset ovat vailla esimerkiksi puhdasta vettä, sujuvaa joukkoliikennettä, lukutaitoa ja monia muita asioita! Suhteuttakaamme asiat oikeisiin mittasuhteisiin !

Heikommassa asemassa olevat ihmiset ja maat ovat Facella aukaisseet portit yhteydenpitoon mm. läheisten kanssa edullisesti. Puhumattakaan business-elämää, yrityksiä, ja erityisesti pieniä yrityksiä, jotka voivat tehdä hyvin ja edullisesti itseään tunnetuksi. Moni tuote ja yritys on edennyt markkinoille suhteessa nopeasti ja edullisesti. Koulut ja lasten tarhat ovat saaneet oivan työvälineen. Verratkaamme näitä astianpesukoneeseen, pyykinpesukoneeseen, sähkövatkaimeen ym. kodin koneisiin !

Mutta.. 

Nyt jäitä hattuun! Sosiaalinen media on apuväline, kuten muut kodin koneet tai työkoneet. Pysytään Somessa, mutta ollaan viisaita niiden käytössä. Älkäämme antautuko koneiden ja ohjelmien riippuvuuteen. Käyttäkäämme niitä koneita ja sovelluksia hyödyntämään itseämme, läheisiämme, työskentelyämme ja muuta yhteistä hyvää.

Edelleen täytyy miettiä itse ihmistä, joka näppäilee tietojaan koneelle. Kuinka he eivät tule ajatelleeksi, että painavat napista ja hyväksyvät tietojen käytön "turhamaisen" sovelluksen yhteydessä. Kuka antaa koko osoiterekisterin ventovieraan käyttöön ?

Pikkuhiljaa mieleen on hiipinyt ajatus palata aktiivisesti digitaaliseen median pariin. On selvä, että ohjelmistojen pitää toimia vain kunkin yksilön piikkiin, antamatta kaverin tietoja eteenpäin. Nyt tein ensimmäisen askeleen palatakseni Digitaalisen maisterin ja tietoteknisen koulutuksen tuomiin kuvioihin. Kukapa tietää, mihin se polku johtaa?