Miksi valokuitu ?
Olen painiskellut myös tiedonsiirron ja valokuituasian kimpussa kohta parin vuosikymmenen ajan liittyen myös Jyrkänkosken liippatehdasmiljööseen, eli koko ajan kun olen penkonut Jyrkänkosken tehdasmiljöön vaipumista lähes ikiuneen. Kävin pitkän keskustelun edellisen Kuusamon kaupunginjohtajan kanssa valokuidun vetämiseksi syrjäkylille ja tietysti Jyrkänkosken tehdasmiljööseen. Sijaitseehan vanha teollisuusalue Kuusamon lentokentänkin läheisyydessä. Vastustus oli tuolloin käsittämätön Kuusamon kaupungin päättävissä elimissä ! Miten tällainen näköalattomuus oli vallannut kotikaupungin päättäjät ? Myös elinkeinopoliittinen ilmasto oli vaipunut "Ruususen uneen", josta ei ollut näkyvillä ulospääsyä.
Ensimmäiset ajatukset syntyivät jo yrittäjänä ollessamme Kuusamossa. Tuolloin elettiin kaapeliaikaa, jota hoitivat puhelinyhtiöt. Oli selvää, että tekniikkaa uusiutuu niin maan alla kuin taivaalla. Jo maalaisjärki sanoi, että maanalla oleva kaapelointi on luotettavin tapa toimia.
Syntyi valokuitu ! Luotettava, rajaton kapasiteetti ja valmius tulevaisuuteen !
Valokuitu on erittäin ohut lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon muodossa. Se on tiedonsiirtokyvyltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna!
Valokuidun tekniikka on ainutlaatuinen kun verrataan kustannuksia päivittää sitä tulevaisuuden tarpeisiin. Nopeutta voidaankin kasvattaa lähes rajattomasti: siis "valonnopeus" !!
Lähes kaksikymmentä vuotta kamppailimme ADSL ym. tekniikkojen kanssa asentaessamme tuhansia tietokoneita "maailman verkkoon" .
Ristin käteni, kun vihdoin valokuitu ilmoitettiin tulevaisuuden tavaksi toimia. Kun langaton yhteys tuntui taivaalliselta ratkaisulta, aavistimme sen puutteet ja vaarat. Langaton yhteys tulee olemaan aina täydentävä yhteys, ei valtaväylä.
Kuparikaapelia hyödyntävä ja sähköistä tiedonsiirtoa käyttävä ADSL-yhteys on auttamattomasti hidas ja hankala paksujen kaapeleiden takia. Ennen pitkää ne korvataan valokuidulla. Etäisyydet rajoittavat niin ADSL-yhteyksiä kuin langattomia yhteyksiä. Lisäksi langattomia yhteyksiä häiritsevät maastot, puut ja rakennukset sekä jopa sääolosuhteet. Tukiasemia pitäisi olla järjetön määrä, koska tukiasemat palvelevat rajallisia yhteysmääriä.
Langattomat yhteydet tulevat täydentämään valokuituyhteyksiä, mutta ne eivät tulevaisuudessa kilpaile keskenään.
Uusimmat kommentit