Israel - ensimmäinen matka kaukomaille

Hotellimme sijaitsi Nataniassa. Kolmantena iltana murtauduttiin hotellihuoneeseemme. Vain eri maiden valuutat kelpasivat rosvoille. Huone oli käännetty täysin ylösalaisin.

Vuonna 1978 tapahtui elämäni ensimmäinen ulkomaanmatka - lähi-itään. Matka oli ikimuistoinen monestakin syystä, ei vähiten siksi, että sotatilan tuntu leijui koko ajan ja kaikkialla. 

Lähtiessäni matkalle Kuusamosta Oulun ja Helsingin kautta Tel Aviviin en tiennyt että jälkeeni Oulu-Helsinki lento kaapattiin Amsterdamiin Lamminpartaan toimesta. Luimme asiasta Jerusalem Postista, kun paikallinen toi sen meille luettavaksi.

Meillä oli mahdollista liikkua myös UN-autoilla. Kävimme lähes kaikissa merkittävissä Raamatun historian merkkipaikoilla: Jerusalemissa, Beetlehemissä, Genesaretin järven rannalla, Kuolleessa meressä, Kapernaumissa ja monissa muissa kohteissa, unohtamatta Jeesuksen hautakammiota. Kelluminen kuolleessa meressä ei unohdu koskaan. Olisin voinut lukea vaikka lehteä kelluessani suolaisessa vedessä. Yksi mielenkiintoisimpia kokemuksia oli vierailu kibbutsilla.

Matka oli ikimuistoinen ja silloin ajattelimme, että vielä palaamme Israeliin. Toisin on kuitenkin käynyt. Maapallolla on ollut niin paljon katsottavaa, että kahta kertaa en ole vieraillut lomamatkan merkeissä samassa paikassa. 

 

 

Kuollut meri - Suolakristallia