SUOMI 100  8/2017
Suomi Finland 100 -kiitoskortti saapui Valtioneuvoston kansliasta. HIeno yhteinen ponnistus Suomi Finland 100 -tapahtumiin on sulkeutunut. VNK lähetti kiitoskortin ja pikkuhiljaa se kanava sulkeutuu. Lähetän oman elokuun näyttelyni osalta yhteenvedon VNK-arkistoon ja omille sivuilleni, jotka ovat aktiivisena vielä ensi vuoden puolelle. Omasta valokuva- ja video-aineistosta jää pyörimään Suomi 100-sivuilleni video heti sen valmistuttua.  Lämmin kiitos tuestanne ja hienoista yhdessäelämisen hetkistä.

Suomi Finland 100 -kiitoskortti saapui Valtioneuvoston kansliasta. HIeno yhteinen ponnistus Suomi Finland 100 -tapahtumiin on sulkeutunut. VNK lähetti kiitoskortin ja pikkuhiljaa se kanava sulkeutuu. Lähetän oman elokuun näyttelyni osalta yhteenvedon VNK-arkistoon ja omille sivuilleni, jotka ovat aktiivisena vielä ensi vuoden puolelle. Omasta valokuva- ja video-aineistosta jää pyörimään Suomi 100-sivuilleni video heti sen valmistuttua. Lämmin kiitos tuestanne ja hienoista yhdessäelämisen hetkistä.

Suomi 100 juhlapäivä 6.12.2017 Singaporessa

Suomi 100 juhlapäivä alkoi kuusi tuntia ennen Suomen aikaa. Päivään oli varattu ennenkokemattomia asioita, ennen Suomeen lähtöä.

Menimme Marina Bay Gardeniin. Sitä ei ollut vielä edellisellä kerralla edes rakennettu. Valtava puutarhakompleksi oli rakennettu meren päälle. Mielettömät vesiputoukset, kasvillisuus ja ilmasto luotu esille eri puolilta maapalloa. Teemana oli tietysti joulu. Alueelta löytyi Santa's Cabin, joka ei ollut järin suomalainen.  Oheinen kuva on kohtuullisen kaukaa. Rakennelmat olivat mielettömän suuria. Tässä kuvassa siitä ei saa lainkaan oikeaa käsitystä. Lappihan kuvassa nousee esille.  Vieressä kyltti mm. Rovaniemi ! Ravintolaan menevällä eteistilalla olivat Suomi 100 -mainokset. Emme päässeet sisälle, koska siellä valmisteltiin Suomi 100-juhlan illallista. Hieno yllätys !

Aikamatka 1917 - 2017 tapahtumiin ja teoksiin Kuusamotalon Kaamosgalleriassa elokuu 2017

"Pohjoinen ruukki ja matkailukohteet vuosilta 1917 - 2017 -näyttely Kuusamotalossa 1.-30.8.2017"; maalauksia, valokuvia ja multimediaa. 

Näyttelyn tarkoituksena oli muistuttaa meitä ja tulevia sukupolvia - kuinka pikkuisesta Kuusamon kunnasta, Suomen ja Venäjän rajalta, on ponnistettu kiven ja puun voimalla Eurooppaan ja maailmalle. Näyttely oli kunnianosoitus edesmenneille tehtailijoille ja työntekijöille sekä heidän perheilleen. 

Valtioneuvoston kanslia hyväksyi 4.5.2016 hakijan "”Lämsä Valma" ” hankkeen "Pohjoinen ruukki  ja matkailukohteet vuosilta 1917 - 2017 -näyttely  1 - 31.8.2017 Kuusamotalossa  " Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.

Näyttelyn avasi kansanedustaja Ulla Parviainen. Läsnä oli kaikkiaan 111 vierailijaa. Kaikkiaan näyttelyssä kävi yli 600 historian ja taiteen ystävää. Yläasteiden luokat kävivät esittelykierroksillani, mutta muutama ryhmä oli käynyt myös opettajiensa johdolla. Kaikkiaan vieraskirjoihin ja muihin dokumentteihin kertyi yli kuusisataa kävijää. Kaikki näyttelylle asetetut tavoitteet ylittyivät moninkertaisesti.

Valmistelen myös Suomi 100 -sivulle esitystä avauksesta ja itse näyttelystä.

Sydänten lämpö teki tilaisuuksista ikimuistoisia. Kaikki läsnäolijat muistavat tunnelmat pitkään. Kiitollinen mieli siivittää seuraavaan etappiin, joka liittyy niin Jyrkänkosken tulevaisuuden suunnitteluun  kuin vielä viimehetken viimeisten vuosikymmenien yhteenvetoon kirjana ja videona.

Fiktiivinen, mutta faktapohjainen tarinasto viedään nyt viimeisen faktakirjan rinnalla eteenpäin. Noin 700-sivuinen teksti perkataan siten, että kaikki soveltuva osuus lisätään faktapohjaiseen viitososaan, joka käsittelee mm. Jyrkänkosken miljöön aikaa ennen ja jälkeen milleniumin. Loput tekstit sijoittuvat "Julian" ja "Julian äidin" tarinoihin. Kaikkia kirjoja voi tilata ennakkoon allaolevista sähköposteista. 

...................................................................................................................... 

Email: valma.lamsa@iki.fi tai kukovasin@gmail.com

...............................................................................

Taiteiden yön huipentuma -taideteos arvonta 17.08.2017

Aimo Rautanen ja akryylimaalaus Jyrkänkosken liippatehdasmiljöö vuonna 1929, tehtailija Mauri Timosen aikana.

Aimo Rautanen ja akryylimaalaus Jyrkänkosken liippatehdasmiljöö vuonna 1929, tehtailija Mauri Timosen aikana.

Kuusamotalon Tero Takalo ja Jari Säkkinen suorittivat mielipidekyselyyn liittyvän arvonnan 17.8.2017 klo 20.00, jonka voitti Aimo Rautanen Kerimäeltä. Arvonnan palkintomaalaus oli Ruka tänään. Keskustelun jälkeen sovimme Rautasen kanssa, että hän voi valita myös maalauksen Jyrkänkosken tehdasmiljööstä vuodelta 1929.

Aimo Rautanen sai myös Kuusamon teollisen historian Liippakirjat osat I - IV mukaansa. 

Lämpimät onnentoivotukset ja hyvien hetkien toivotukset !

Kyselyn mielipide maalausten kesken oli yllättävän tasaväkinen. Suosituin oli Paanajärvi Selkäkoskelta, yhden äänen etumatkalla Ruka aikojen alussa maalaukseen. Kaikki maalaukset olivat saaneet kannatusta Taiteiden yön- kyselyssä.  Hämmästyttäviä ja  myötämielisiä mainintoja oli kirjattu Feniks  ja Ruka tänään -teoksiin, liittyen nimenomaan mahdollisesti muualle, jopa kansainvälisiin näyttelyihin vietäviin näyttelyihin.

Kaunis kiitos arvokkaasta mielipiteen vaihdosta !

Katso myös valtakunnan sivustolta:

Elokuun näyttelyni on hyväkstty Suomi Finland 100-juhlaohjelmaan.

Elokuun näyttelyni on hyväkstty Suomi Finland 100-juhlaohjelmaan.

http://suomifinland100.fi/project/pohjoinen-ruukki-ja-matkailukohteet-1917-2017/

Kansanedustajamme Ulla Parviainen on lupautunut avaamaan näyttelyn yhdessä kulttuuritalon johtajan Marke Vornasen ja Taiteilijaseura Koillisen puheenjohtaja Lea Iso-Möttösen kanssa. Joko olet ilmoittautunut avaukseen ? Ilmoittautuminen: viesti; valma.lamsa@iki.fi tai tekstiviesti; 0500-693640. TERVETULOA !

Kansanedustajamme Ulla Parviainen on lupautunut avaamaan näyttelyn yhdessä kulttuuritalon johtajan Marke Vornasen ja Taiteilijaseura Koillisen puheenjohtaja Lea Iso-Möttösen kanssa. Joko olet ilmoittautunut avaukseen ? Ilmoittautuminen: viesti; valma.lamsa@iki.fi tai tekstiviesti; 0500-693640. TERVETULOA !

Sadan vuoden yhteenveto Jyrkänkosken tehdasmiljööstä

Suomi Finland 100  juhlavuoden Koillissanomat 30.3.2017 Liippatehdas-sivunro 1.

Suomi Finland 100 juhlavuoden Koillissanomat 30.3.2017 Liippatehdas-sivunro 1.

Koillissanomat 30.3.2017 Liippatehdas-sivunro 2.

Koillissanomat 30.3.2017 Liippatehdas-sivunro 2.

Koillissanomat 30.3.2017 Liippatehdas-sivunro 3.

Koillissanomat 30.3.2017 Liippatehdas-sivunro 3.

Koillissanomat 30.3.2017 Liippatehdas-sivunro 4.

Koillissanomat 30.3.2017 Liippatehdas-sivunro 4.


Varaathan kalenteriisi vierailun Kuusamotaloon elokuussa 2017. Näyttelyn avaus 1.8.2017 klo 18.00. Kulttuuritoimen johtaja Marke Vornanen on lupautunut avaamaan näyttelyn. Avajaisohjelma esitellään myöhemmin. Samoin koko kuukauden ohjelma tarkentuu myöhemmin. Lisäämme infoa yksityiskohtien tarkennuttua.

Tervetuloa Suomi 100 -ohjelmaan! 

Valtioneuvoston kanslia on 4.5.2016 liittänyt hakijan


Varaathan kalenteriisi vierailun Kuusamotaloon elokuussa 2017. Näyttelyn avaus 1.8.2017 klo 18.00. Kulttuuritoimen johtaja Marke Vornanen on lupautunut avaamaan näyttelyn. Avajaisohjelma esitellään myöhemmin. Samoin koko kuukauden ohjelma tarkentuu myöhemmin. Lisäämme infoa yksityiskohtien tarkennuttua.

Tervetuloa Suomi 100 -ohjelmaan!

Valtioneuvoston kanslia on 4.5.2016 liittänyt hakijan "”Lämsä Valma" ” hankkeen "Pohjoinen ruukki ja matkailukohteet vuosilta 1917 - 2017 -näyttely 1 - 30.8.2017 Kuusamotalossa " Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan.

Suomi 100 -ohjelmaan liitetty hanke saa käyttöönsä Suomi 100 -tunnuksen ja on osa yleistä Suomi 100 -viestintää.

- kertoo maanantaiaamun 9.5.2016 email !



"Ymmärtämällä omaa historiaa - voimme nähdä tulevaisuuteen.

Ymmärtämällä esivanhempiamme - saatamme ymmärtää itseämme."


Suomi Finland 100 -sivulta infoa

Suomen suuri vuosi 2017

Suomesta tuli itsenäinen valtio 6. joulukuuta 1917. Valtio syntyi suomalaisten omasta tahdosta ja pitkäjänteisen työn seurauksena. Vaikeista ajoista huolimatta suomalaiset ovat kohta sata vuotta rakentaneet omaa maataan ja päättäneet asioista yhdessä. Nyt suomalaiset vievät maansa uudelle vuosisadalle sisulla ja sydämellä.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Se antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen.

Teemana Yhdessä

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä – ja yhdessä rakennamme koko vuodeksi 2017 elävän ohjelman yhdessä eri toimijoiden kanssa. Juhlavuosi on avoin kaikille suomalaisille ja Suomen ystäville. Nyt myös sinulla on mahdollisuus tehdä pieni tai suuri teko ja samalla antaa lahja omalle yhteisöllesi, Suomelle.

Satavuotiaalla on näköala katsoa vuosisata eteenpäin ja taaksepäin sekä seistä tukevasti tässä ajassa. Vuoden ohjelmasisältö syventää ymmärrystä koko itsenäisyyden ajasta, tarkastelee sitä Suomea, jossa juuri nyt elämme – sekä etsii ja luo uutta.

Suomen itsenäisyyttä juhlistetaan vuonna 2017 laajalla ja monipuolisella ohjelmalla. Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden ohjelman kokoamisesta mutta juhlavuoden ohjelma voi syntyä vain yhdessä suomalaisten ja Suomen ystävien kanssa sitä rakentaen.

Kommentit

21.08.2017 13:18

Valma Lämsä

Kaunis kiitos vierailustanne näyttelyyn. Oli hienoa tutustua ja keskustella aiheisiin liittyen. Onnea ja iloa poluillenne, myös Liippahistorian parissa. Tervetuloa Kuusamoon uudestaan.

20.08.2017 10:14

Aimo Rautanen

Kiitän vielä tälläkin forumilla osakseni tulleesta lahjoituksesta. Lomaviikko Kuusamossa sai miellyttävällä tavalla yllättävän käänteen.
Terveisin, Aimo Rautanen

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu