Sattumia Tapahtumia

4. helmi, 2020

Avasin Rukan kuva-arkistoja ja tsekkasin viimeisiä kuvia Kuusamo 150 -teollisuus kirjaan.. Tässä kuvassa Rukan eturinne 2006 ja kova pakkanen. Ensi kerran laskettelin rinnettä suksilla 1970. Vuotungin koulusta kävimme 1964 Kaltiomajassa syömässä eväitä ja eturinteen oikeata reunaa alhaalta katsottuna, jollakin kankaalla alas. On hiukan muuttunut !

12. tammi, 2020

Upeaa tammikuun alkua Turun kotorannasta aurinkoisena tammikuun 5.päivänä. Päivittäinen lenkkini Aurajoen rannoilla helpottaa Lapin ja pohjoisen talven kaipuutani. Aurajoki on mitä suloisin ympäristö aurinkoisella säällä, mutta sade ja myrskysää ovat armottomia - meren kostean kylmyyden tuomana.

Uskomattoman raskas uurastukseni niin numeroiden kuin Kuusamo 150 -historiakirjani parissa vaatii päivittäisen hapettumisen. Verottajan kuukausitilitykset antavat nyt kuukauden loppurutistusajan kirjan koostamiselle.

Muutamat vaikeimmat asiat ovat sekoittaneet ajatuksiani perusteellisesti. Teollisuus - elinkeinot ja 1980-1990-luvut, joilta juontavat murheelliset asiat tähänkin päivään ja vielä huomiseen jälkipolvillekin, pitävät ajatukseni ristiriitaisina. Mietityttää kovin mistä asioista ja analyyseistä olisi jälkipolville iloa ja hyötyä.

Realistiselta näyttää edelleen 2.4.2020 Kuusamo 150 - teollisuuskirjan julkaisuhetki. Toivotaan nyt kaiken menevän parhain päin ! Jospa länteen Kaliforniaan Singaporesta muuttanut poikamme pääsisi tuolloin myös vaimonsa kanssa paikalle.

Olisi hienoa päättää tämä 20 vuoden projekti läheisten läsnäollessa.4. tammi, 2020


Suruviesti saapui kotokaupungistani Kuusamosta; oman kotikylämme Vuotungin, johtajaopettaja Aaro Lehtineva on muuttanut toiseen maahan. Sanaton suru valtasi koko mielenmaiseman.

Palatessamme Jyrkänkoskelle keväällä 1999 Aaro oli ensimmäisenä vastaanottamassa - toivottamassa tervetulleeksi - samalla kertoen jotain uskomatonta tarinaa. Hänen sanomansa vahvisti, että olimme valinneet oikein palatessamme silloin kotimiljööseemme, vaikka emme edes aavistaneet mitä joutuisimme tulevaisuudessa kokemaan.

Kiitos Aaro kaikista sanoistasi, jotka ovat voimaannuttaneet meitä matkallemme tässä valtaisassa liippatehdasmijöön projektissa.

"Olemme kahden maan kansalaisia. Vaikka läheisemme poistuu näkyvistä, jää hän asumaan sydämiimme."

1. tammi, 2020

Digitaalinen maalaukseni vuodelta 2014. Tekstejä miettiessäni ajatukset risteilevät työn alla olevassa historiakirjassa, nykyhetkessä ja tulevaisuudessa niin itseni kuin jälkikasvun suhteen. Kaikille blogini lukijoille toivotan parhainta vuotta 2020 ja koko vuosikymmentä. Haluan kiittää sydämestäni Teitä kaikkia sivujeni lukijoita. Viimeisen Kuusamon teollisuushistoriakirjani jälkeen vaihdan tyystin kirjoittamisalueita runouden ja romaanin maailmaan. Kaikki ei ole enää tämän viimeisen historiakirjani jälkeen "totta". Myöskin maalausintoni on voimistunut. Liekit-runo- ja maalauskirjani tulee päivittymään heti keväällä. Katsotaan missä ja mitä siitä seuraa. Toivon Teille kaikille paljon hyviä hetkiä elämäänne nyt ja aina !

30. joulu, 2019

Aloitin kolmisen vuotta sitten tämän "Kuusamo 150 - teollisuus" tietokirjani valmistelun, lajittelemalla arkistoja lähtökuntoon pois kotiarkistoista. Samalla kirjoitin tekstejä ja jäsentelin tapahtumia viimeiseen historialliseen tietokirjaani. Käsittämättömän laajat arkistoni sekoittivat ajatuksiani useaan kertaan.  Tämä viimeinen versio on nyt kaikkiaan viides otos sisällysluetteloksi.  Ja toivon, että se ei tästä enää rakenteeltaan muutu. 

Oheinen kuva on ensimmäinen luonnos tulevasta kirjan etukannesta. Kuva on Kai Kuntolan ottama. Takakanteen on alustavasti sovittu puuteollisuuteen liittyvät kuvat.

Lukijalle - osio kertoo kirjan syntytaustoja. 

Johdanto-osaan olen jaotellut varsinaisten  I - V osien sisällöt ja rajaukset.

Ensimmäinen osio sisältää "Kauan sitten" - tapahtumia, jopa esihistoriaan liittyviä tapahtumia. Kuusamon teollinen historia sai alkunsa vähän Kuusamon kunnan syntymisen jälkeen.

Toinen osio sisältää Kuusamon teollisuuden historiaa, sotien ja myös Kuusamon koskisodankin vaikutusta Kuusamon teollisuuteen.

Kolmas osio sisältää toiminnassaolevien yritysten historiaa ja nykypäivää. Tämä osio sisältää muunmuassa kaivosteollisuuden taustat ja nykyhetket. Tähän osioon on sisällytetty Kuusamon kunnan/kaupungin elinkeinotoimen vaiheita. Mahdollisia uusia energialähteitä on sisällytetty tähän osioon. 

Neljäs osa sisältää eri vuosikymmenten merkittävimmät vaikuttimet yrittäjyyteen ja teollisuuteen Koillismaalla. Hankalimmat niistä ovat olleet 1930-luvun finanssikriisi, toinen maailmansota ja sen lopputulos Kuusamon kannnalta.  Hankalin ja kauaskantoisin vuosikymmen,  1990-luku on tuotu omana osionaan, koska sen merkitys on ollut todella suuri ja sen kauaskantoisimmat seuraukset eivät vielä edes ole tiedossa. Tuolloin on kylvetty maailmanlaajuisesti, kansallisesti ja Kuusamon näkökulmista niin hyvät kuin huonotkin siemenet tulevaisuuteen. EU-unioniin liittyminen oli viime vuosituhannen kauaskantoisin ratkaisu Suomen kannalta, itsenäistymisen ja toisen maailmansodan jälkeen.

Viidennessä osassa olen tehnyt omia johtopäätöksiä, jotka ovat henkilökohtaisia ja eivät välttämättä perustu kaikilta osin faktoihin - vaan yhden riippumattoman ihmisen näkemykseen.

Lopussa ovat käytetyt lähteet luetteloituna eri muodoissaan.

Seuraava kiinnitys julkaisuhetkeen tehtiin ennen joulua, useastakin syystä. Kirja ei ollut valmis. Kirjan valmistumista ovat erityisesti viivästyttäneet hankala Kuusamon kaivosteollisuusasia ja 1990-luvun tuskalliset tapahtumat aina milleniumiin ja jopa sen jälkeen.

Lisäksi Liippatehtaan tarinoiden neljä kirjaa plus tämän kirjan tilanneille valmistetaan kotelo koko tälle Kuusamon teollisuuskirjapaketille. Sen suunnittelua ei ole vielä aloitettu. Kotelon kanteen on tarkoitus liittää vanhaa valokuva-aineistoa soveltuvin osin.

Päivitän vielä yhden kerran sivuillani olevaa tulevan kirjan tietopakettisisältöä.

Julkistuspäiväksi on nyt kiinnitetty 2.4.2020.