Sattumia Tapahtumia

25. marras, 2020

"Oma kokosi ei ratkaise mitään.
Aivojesi koko ratkaisee enemmän.
Sydämesi koko ratkaisee kaiken."

-B. C. Forbes
7. marras, 2020

Pieni pää kurkistaa vanhan sillan puukaiteen alta tummiin virran pyörteisiin  - käsi turvallisesti isän kädessä.

Isän hieno tarina veden alla piileskelevistä asukkaista ja olennoista, ja kultaisista haltijoista, jää lähtemättömästi pienen tytön mieleen.

Kielto mennä valkeitten kuohujen lähelle kantaa pitkälle - nuoruuteen. 

Isän omat tarinat puuveneillä lasketuista koskista kiehtoo kokeilemaan virran voimaa. Kanavan virta on lempeä ja opettaa uimaan - mutta myös kunnioittamaan voimaa, joka on vienyt mennessään jopa miehiä.

Salaisuuksien saari alkoi avautua, kun isä kädestä pitäen saatteli tummalle kivelle, vaahtoavan kosken äärelle, kultaisten rentukoiden - ja kulleroiden keskelle.

Läheltä seuraten vedenalaisten asukkaiden elämää ja veden haltioiden tekemiä taikasauvojen tähtiä, vahvistui uskomus, että hyvillä haltijoilla on kultaa pinnan alla.

Auringon säteiden yhtyessä veden liikkeisiin muodostuneet kultahiput lumosivat katselijansa. Salaisuuksien saaresta ja siellä olevista pienistä puroista muodostui uskomaton aarreaitta  - ja voimanlähde tuleville koettelemuksille.

           -Valma Lämsä

 

 

 

 

6. marras, 2020

On torstai-ilta, tai oikeammin perjantaita vastainen yö,  ja "rapakon takana" lasketaan kuumeisesti Usa:n presidentin vaalin ääniä. Kaksi ikääntynyttä mieshenkilöä on sirkuksen valokeilassa. Toinen on pitkän linjan poliitikko, joka omaa surullista perhedraamaa, mutta myös politiikan kiemuroiden pyöritystä kymmeniltä vuosilta. Toinen puolestaan on perinyt rahaa ja  älyä, mutta sen kyljessä on tullut tunnevammaisuutta, jotka kaikki yhdessä eivät ole välttämättä aina tuottaneet viisauden hedelmiä. "Luonnonlapsi" ei ole voinut toteuttaa viimeisen neljän vuoden aikana älykkyysosamääräänsä vastaavia tuloksia, koska korruptoitunut media ja vanha valtakoneisto ovat syöksyneet kateellisina kampittamaan vaaleissa valittua presidenttiään - keinoja kaihtamatta.

Olen yhtä tietämätön tulevan USAn presidentin nimestä -  kuin kaikki muutkin maailman ihmiset. Medialla olisi ollut valta tehdä presidentti, mutta lähes koko Amerikan media sotkeutui omaan yksinkertaisuuteensa - katsomatta asioita nenäänsä pidemmälle.  Yhtä ällistyttävää on ollut seurata lähes koko Suomen lehdistön ala-arvoista kirjoittelua USA:n presidentistä. Aivan käsittämätöntä solvausta istuvaa presidenttiä kohtaan. Siitä on omat seurauksensa. Ainoa, jonka olen nähnyt arvioivan laajakatseisemmin istuvan presidentin näkökulmaa ja mahdollisuuksia  - on Ilkka Kanerva. Pieneen mieleeni on jälleen hiipinyt ajatuksen, että selkeästi myös USA tarvitsee poliittien keskustan, mikäli haluaa olla maailman turvallisuuspoliisi ja johtava talousvaltio.

Ottamatta kantaa milloin ja kuka astuu maailman johtavan talous- ja sotilasmahdin ruoriin, en lakkaa hämmästelemästä median käyttäytymistä. Media olisi voinut nousta rahan ja korruption yläpuolelle - riippumattomalla journalistisella otteella. Nän ei ole tapahtunut. Media on sokaistunut rahan himoissaan ja ylimielisyydessään mitä inhottavimpiin solvauksiin ja loukkauksiin, jälleen kerran. Samalla iso osa kansoista miettii selviämiskeinoja ulos koronasta ja ulos taloustaantumasta sekä ilmastokriisistä yms. todella suurista koko maapalloa heiluttavista ongelmista. Järjestelmällinen toiminta eräissä valtioissa ajaa niin sanotun lännen vielä nöyräksi ja miettimään "kuinka tässä kävikään näin"?

Kaikesta huolimatta onnea ja menestystä aivan pian nimettävälle uudelle USAn presidentille - valkoiseen taloon ! Kuvastakoon valkoiset orkideat rehellisyyden voimaa !

 

18. loka, 2020

Viimeisen puolen vuoden aikana tapahtumia seuratessani välillä aivan läheltä ja välillä ollen aivan myrskyn silmässä, olen pohtinut ihmisen mielen epätasapainoon johtaneita syitä ja seurauksia. Hyvin läheltä olen seurannut muutaman nuoren, jopa lähes lapsen edesottamuksia päihteiden vaikutuksen alaisena. Tilanteisiin on jouduttu tilaamaan virkavaltaa, jolla näyttää olevan kovin puutteelliset keinot tarttua ja ohjata nuoria harhapoluilta kohti parempaa elämää. Monenlaiset päihteet koukuttavat nuoria, joilla ei ole elämässään pitkän tähtäimen tavoitteita. Vaikea sanoa, missä vaiheessa nyt seuraamani nuoret ovat kadottaneet yhteyden yhteiskunnan vastuullisen osallistujan rooliin. Nuorten outo tila ja käyttäytyminen on ollut surullista katseltavaa, etenkin kun omat työkalut puuttua tai auttaa heitä ovat olleet olemattomat. Jopa raskaan sarjan huumeet ovat olleet nähtävillä. Uutiset kertovat, että nykyisin rikoksista suurempi osuus tapahtuu huumeiden vaikutuksen alaisena. Alkoholin osuus on pudonnut niin rattijuopumuksissa kuin muissa rikoksissa.

Olen seurannut tapahtumia ja median käyttäytymistä isolla korvalla ja suurilla silmillä - mutta ennenkaikkea suurella sydämellä - erityisesti median käsittelemiä ohjelmia, joissa yhä uudelleen  pääasiassa nousee negatiivisia oireiluja päärooliin. Niihin ihmiset väsyvät ja tulevat yhä uupuneimmiksi. Videokamerat ja kaikkinainen valvonta uuvuttaa - kaikella muotoa.

Nyt olisi tartuttava juurisyihin, jotka kumpuavat kodeista, päiväkodeista, kouluista, työpaikoilta ja vapaa-ajan vieton valinnoista. Korona on nyt vain pysäyttännyt ihmiset tutkimaan kukin omaa tilannetta rehellisesti. Vuosikausia jopa vuosikymmeniä on paettu työuupumuksen, koulu-uupumuksen, vanhemmusuupumuksen ja muiden jopa tekosyiden taakse. 

 

Viisas suomalainen "vanha nainen" Pirkko Työläjärvi sanoi haastattelussa kuinka ihmisten ja päätöksentekijöiden tulisi edetä "henki edellä". Sen jälkeen tulee vasta konkretia. Ei auta, vaikka kuinka paljon rahaa syydetään kentälle ja kehiin, jos ei ole henki mukana. 

Ajat ovat muuttuneet siten, että ikämääritys pitäisi jakaa useampaan lohkoon. Ensin ovat vauvat ja taaperot, sitten varhaislapset ja lapset, sitten varhaisnuoret ja nuoret, sitten varhaisaikuiset ja aikuiset. Aikuisikä on suurin ryhmä, joka lopulta nauttii tai kärsii noiden aikaisempien vaiheiden kasvusta tai kasvamattomuudesta. Ikäihmisten ryhmittely on vielä hankalampaa kun eläkeläisikä alkaa 65-vuotiaana, mutta jotkut tekevät ansaintatyötä lähes 90-vuoteen saakka. Yhä useammat yli 90-vuotiaat ovat niin hyväkuntoisia, että hiiihtävät ja lenkkeilevät lähes satavuotiaiksi, joilla ruumiin liikunnan toimilla pitävät pään järjestyksessä.

Yhteenvetona median tuottamista monista ohjelmista voidaan vetää johtopäätös, että meillä on maailman terveimmät lapset ja vanhukset, mutta uupuneimmat ja mieleltään sairaimmat nuoret ja aikuiset. Yhä useampi jää sairauslomalle tai työkyvyttömyyseläkkeelle mielen järkkymisen takia. Nyt olisi korkea aika tarttua juurisyihin ja alkaa suojata mieltä - kuten talvella suojaamme itsemme pakkaselta ja myrskyltä - pitäisi aivomme suojata TV:n roska- ja  väkivaltaohjelmilta sekä Somen ahdistavalta infotulvalta.

Täytyy ihmetellä nykylääkärikuntaa, joka tiedostaa itse liikkumisen ja oikean ruokavalion merkityksen elämän laatuun, mutta eivät kehitä menetelmiä sen toimintatavan viemiseksi käytäntöön nuorille ja aikuisille, joilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia lasten mielen pitämisestä oikealla vahvistuvalla käyrällä.

Jo varhain näemme kuinka terveesti syövät ja liikuntaa harrastavat lapset ja nuoret menestyvät ja jaksavat. Näillä kahdella tärkeällä elementillä he suojaavat mielensä henkiseltä ylikuormitukselta, joka tosiasiassa ajaa kenet tahansa uupumukseen ja mielen järkkymiseen.

Koskaan maailmassa ei ole ollut näin paljon mieltä kuormittavaa elektroniikkaa ja digitaalisen materiaalin ylitulvaa. Jos kotona, päiväkodissa, kouluissa, työpaikalla ja harrastustoiminnoissa ei huomata elektronisen elämän vaaroja ja ylikuormitusta aivoillemme ja mielellemme, ajautuu kansakunta bittitulvassa täydelliseen tuhoon ja lopulta muistamattomaan tilaan. 

Kuka oivaltaa, kuinka suojata mielemme liialta digitaaliselta kuormitukselta ? Medialla on suuri valta ohjata hyvän ja pahan tiedon tiellä! Yhteiskunnan päättäillä on valta. Heillä pitäisi olla se käytännön teoreettinen, ennaltaehkäisevä viisaus oivaltaa keinot mielen sujojaamiseksi. 

Valitettavasti poliittinen valta ja lähes koko maailmaa hallitseva korruptoitunut valtakoneisto ovat suuria  syyllisiä ja synnyttäneet ongelmia köyhyydestä ja toivottomuudesta. Ihmiset, jotka ovat toivonsa menettäneet, tulevat mykiksi ja ajautuvat mykkinä kävelemään kaduille ja osoittamaan pahaa mieltä marsseihin. Samalla heidän eväänsä ovat rajoittuneet väkivallan käyttöön ainoana keinona. Mikään ei ole niin vaarallinen kuin nurkkaan ajettu eläin, joka ihminen myös on !

Nyt on viimeinen hetki päättäjillä herätä ja tarttua todellisiin ruohonjuuritason ongelmiin. Voi hyvin ymmärtää, kuinka suuri huoli presidentillämme on kansamme ja koko maailman kansojen tulevaisuudesta. Hän varmasti miettii, kuinka saada kaikki viisaat käytännön teoreetikot saman pöydän ääreen täällä koto-Suomessa, EU:ssa ja kaikissa maailman päättävissä pöydissä. 

Ei ole ihme, että Luoja on alkanut järjestellä työpöytäänsä uudelleen "Korona-luudalla" !

 

 

 

21. syys, 2020

Upeat kukka-asetelmat loistivat Aurajoen rannoilla vaeltaessani kohti Turun kaupungin pääkirjastoa ja sen uutta osaa. Turun kaupungin kirjaston vanha osa oli tullut tutuksi jo 2000-luvun alussa suorittaessani Oulun yliopistossa maisterin tutkintoa ja viipyillessäni usein Turussa. Hoidin materiaalin lainausta ja palautuksia Turustakin. 

Tänään kuusamolaissyntyinen opettaja -kirjailija (kuten hän järjestyksen määritteli) Tommi Kinnunen oli kirjastovirkailijan haastateltavana kirjaston Studiossa -  liittyen ensisijaisesti opettajan työhön, mutta myös neljännen kirjan "Ei sanonut katuvansa" - julkaisuun.

Olin hankkinut kirjan heti sen ilmestyttyä. Avattuani kirjan en juuri voinut sitä käsistäni päästää ennen kuin olin sen viimeiset rivit lukenut. Kirja oli ällistyttävän tuttu, sillä olihan äitini kertonut juuri samoista asioista. Hän oli kuullut tarinoita niin koillismaalaisten kertomana, mutta myös Oulun ympäristöstä kuultuna. Isä puolestaan oli saksalaisten sotilaisen kanssa viettänyt vuosia, puolustaen Suomea Venäjää vastaan. Isämme erikoispiirre oli, että hän kertoi sodan tapahtumista - toisin kuin monet muut sodan käyneet,  erityisesti silloin kun Liippatehtaan konttoriasuintalon keittiöön kerääntyi sotakavereita. Kuuntelin niitä tarinoita "korvat höröllää".

Tommi Kinnusen haastattelu alkoi kirjailijan syntytarinalla. Opettajan työhön johtanutta polkua pohjustettiin "ajopuuteorioilla" ja  teatterikytköksillä. Mielenkiintoisella ja rennolla otteella Tommi Kinnunen vastaili ja kertoili sattumia ja tapahtumia elämänsä matkan varrelta. 

Opettajakunnalla on suuri vastuu lasten ja nuorten  lukuharrastuksen monipuolistajana. Sitä kautta myös opettajat ovat suuressa merkityksessä tulevaisuutemme hyvinvoinnin ja onnen suhteen. Lämmöllä kuuntelin, kuinka monet oppilaat ovat Kinnusen johdattamana tulleet tutustumaan kirjastoon ja sen antimiin.

Aika on muuttunut sitten sodan jälkeen maatalousyhteiskunnan muuttuessa teollisuuteen ja nyt viime kädessä digitalisaatioon. Haasteet vain ovat kasvaneet.

Lämpimät kiitokset ja onnen toivotuksent niin opettajan kuin kirjailijan saralla, unohtamatta perheonnea !