Ventus Borealis

2012 - 2013 Ventus Borealis

Kuusamo-opisto toimi Bad Kissingenistä saapuneille taiteilijoille, majoitutilana, ruokalana työtilana ja päättötilana. Jäähyväiset Kuusamo-opistolla olivat haikeat.

Kuusamo-opisto toimi Bad Kissingenistä saapuneille taiteilijoille, majoitutilana, ruokalana työtilana ja päättötilana. Jäähyväiset Kuusamo-opistolla olivat haikeat.

Ventus Borealis oli luovien alojen kansainvälinen kehittämishanke, jonka toteuttivat Taiteilijaseura Koillinen, Kissingen Kunstler sekä Bad Kissingenin kaupunki Saksasta. Vuorovaikutus alkoi v. 2012, kun Taiteilijaseura Koillisen taitelijat vierailivat Bad Kissingenissä. Vuonna 2013 vuorossa oli saksalaisten vierailu Kuusamoon.  Tukikohtana toimi Kuusamo-opisto, jossa vieraat myös majoittuivat. Ventus Borealis –hankkeen ja Kuusamo-opiston yhdessä toteuttama luontokuvaustyöpaja järjestettiin luontokuvaus-akatemian koulutustiloissa Kuusamo-opistolla. Työpajan kouluttajina toimivat mediataiteilija Antti Tenetz Oulusta ja Kuusamo-opiston valokuvauksenopettaja Risto Raunio.

Väriä - ja leveää pensselivetoa Kuusamotalon näyttelyyn

Saksalaiset taiteilijat Alexander Ruppert, Eva Feichtinger, Romana Kochanowski, Wiltrud Kuhfuss, Wolfgang Kuhfuss, Heidi Lauter, Claydia Lay ja Silvia Pfister-Stanjek pystyttivät Kuusamotaloon näyttelynsä heti ja se avattiin 5.8. 2013 Kuusamon kaupungin valtuuston puheenjohtajan Pauli Saapungin ja Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren voimin.  Näyttelystä huokuu vahva ammattimaisuus ja voimaannuttavat värit, mutta myös herkkyys.                                               

Sivellin, kamera ja tietokone kättelevät

Maaginen kosken henki videolla Ainin taustarummutuksineen johdatti menneisyyteen.

Maaginen kosken henki videolla Ainin taustarummutuksineen johdatti menneisyyteen.

Työpajassa Saksan Bad Kissingenistä saapuneet ammattitaiteilijat ja Taiteilijaseura Koillisen taiteilijat tarkastelivat digitaalisen kuvauksen keinoin Kuusamon alueen luontoa sekä työstivät syntyneestä materiaalista valokuvia, postereita ja videoteoksia. Työpajan kouluttajina toimivat mediataiteilija Antti Tenetz Oulusta ja Kuusamo-opiston valokuvauksenopettaja Risto Raunio. Kuusamo-opiston rehtori Kari Kantola osallistui kaikkiin tapahtumiin.

Työpajaan osallistui kahdeksan taitelijaa Saksasta ja kymmenen Suomesta. Taitelijat saivat oppia ja kokemuksia digitaalisen järjestelmä- kameran ja digitaalisen kuvankäsittelyn hyödyntämisestä taiteen tekemisessä sekä tutustuivat alueen luontoon ja kulttuuriin.

Erityisesti suomalaiset innostuivat taiteellisen videon tuottamisesta yhdistämällä still-kuvat ja videot ääniefekteihin. Kuusamo-opiston uudet laitteet ja ohjelmat antoivat hyvät mahdollisuudet yhdistää eri media-elementit  ”Kosken henki” ja ”Jumalainen vesi” videoiksi, jotka näytettiin päättötapahtumassa Kuukkelisalissa.

Evan valokuvakokoelmiin oli tarttunut myös tietokoneen siveltimen hienot vedot.

Evan valokuvakokoelmiin oli tarttunut myös tietokoneen siveltimen hienot vedot.

Luontokuvakeskukseen pystytettiin myös pienimuotoinen näyttely 6.-9.8. pidetyn työpajan Taiteilija luontokuvaajana tuotoksista. Kuvauskohteina oli Kuusamon alueen keskeisiä luontokohteita, kuten Kiutakönkään maisemat ja Kuntivaaran karhut.

Ystävyydet ja perhetunnelma saanevat jatkoa

Teoksen otti vastaan Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Teoksen otti vastaan Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Ventus Borealis –hankkeen päätöstilaisuus järjestettiin perjantaina 9.8.2013 Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa. Tilaisuudessa hankkeen osapuolet Taiteilijaseura Koillinen ja Kissingen Kunstler luovuttivat yhteisen teoksen Kuusamon kaupungin kokoelmiin.

Kahden vuoden aikana on syntynyt syviä ystävyyssuhteita, jotka saattavat johdattaa vuosittaisiin tapaamisiin. Kuusamo-opisto ja Taiteilijaseura Koillinen löysivät yhteisiä tavoitteita mahdollisista retkistä Paanajärvelle, johon voitaisiin yhdistää sivellin, kamera, tietokone ja keskeisenä tekijänä luonto, kulttuuri ja historia, miettii kaksi vuotta Taiteilijaseuran puheenjohtajana toiminut Valma Lämsä. Hankkeen keskeisimmät henkilöt Suoma ja Raimo Yli-Suvanto muistuttavat, että ensi vuosi on Taitelijaseura Koillisen 40-vuotisjuhlavuosi, jonka ympärille on hienoa rakentaa ajan hengen mukaisia ohjelmia.

Uusimmat kommentit

29.07 | 20:41

Hei! Kyllä esi-isät kiertyvät Puolangalle ja aivan Laatokan rannoille. Palaan kuvioon. Katsotaan sukukirjoista. VL

29.07 | 10:34

Hei ! minua kiinnostaa olenko sukua, minun mummoni asui Puolangalla hänen nimensä oli Amanda Moilanen

28.04 | 08:10

Hei ! Karhunkuvaus ja -katselupalvelu. Puh. 040 187 4226 Veikko Tyni, joka oli myös meidän "oppaamme". Mekin olimme siellä kuvaamassa vieraidemme kanssa. Onnea matkaan !

28.04 | 06:39

Terve.Millon vois käydä katsoon karhuja siellä
sun kuvaupaikalla?Aikoja,ajankohta,porukan koko,hinta.T.Mika Isoaho ja Sakari Arminen

Jaa tämä sivu